Politie heeft handen vol met Whatsapp buurwachten

In Zeeland houden veel bewoners hun buurt veilig door verdachte situaties aan elkaar te melden via hun telefoon op Whatsapp. De politie probeert daar, de wildgroei aan initiatieven in te tomen.

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een online kaart beschikbaar gesteld waar alle buurtwachten zijn. Bij welke whatsappgroep kun je je het beste aansluiten, als er meerdere actief zijn in je burt?.

Deze vraag wordt in Zeeland steedse vaker door de mensen aan hun gemeentes gevraagd. Buurtchats schieten in die provincie als paddenstoelen uit de grond en overlappen elkaar.

De gemeente Schouwen-Duiveland bedacht daarom samen met de politie een plan om die wildgroei onder controle te krijgen. Een tijdje geleden groeide het aantal buurtwhatsappgroepen in Zeeland explosief doordat in het dorp Krabbendijke twee inbrekers werden aangehouden dankzij zo’n groep.

Michelle Baaijebs over de chatgroepen

“Het werd een klein beetje een zooitje”, herinnert zich Michelle Baaijebs uit de gemeente Schouwen-Duiveland. “We kregen ontzettend veel telefoontjes van mensen die graag een buurtwacht groepen wilden starten, maar wisten hoe of of waar ze zich konden aanmelden.

Dat is ook vaak lastig als er al drie verschillende groepen actief zijn in de wijk.”

Op de website van de gemeente staat al sinds een paar weken een kaart van het eiland. De kleurende vlakken waar een whatsappgroep actief zijn. Ook een e-mailadres van de beheerder is er te vinden.

Inwoners weten daarop precies welke inmiddels van de 44 groepen voor hun bestemd is. De beheerders zitten ook zelf in een aparte groep, samen met de wijkagenten die instructies geven. Wat leden moeten doen als ze iets verdachts zien in hun wijk, bijvoorbeeld.

Wijkagent Richard den Boer is blij dat er eindelijk structuur is aangebracht in de wirwar van Whatsappgroepen. Het is een hartstikke mooi middel, vindt hij. “We hebben er in één keer een paar duizend ogen en oren erbij.”

[wp_ad_camp_1]

You may also like...