Whatsapp installaties neemen toe

Politie heeft handen vol met Whatsapp buurwachtenWhatsapp is sinds 2016 op bijna alle smartphones in Nederland te vinden. De app staat op 92 % van de smartphones geïnstalleerd. Ter vergelijk met een jaar geleden was dat nog maar 87 procent.

Sowieso neemt de populariteit van bel en chat apps toe in Nederland. De top 3 bestaat uit Facebook, facebook Messenger en op plaats een is natuurlijk Whatsapp.

Maar ook de andere twee apps hebben een stabiele groei wat installaties op smartphones betreft. Facebook staat inmiddels op 57 procent van alle smartphones op Nederlandse smartphones. Dat is een stijging van 4 procent tegenover vorig jaar.

De algemene Facebook-app is op 74 procent van alle smartphones te vinden in Nederland. De nieuwste editie van het Dutch Apps Market-rapport van Telecompaper laat verder zien dat Facebook-apps populairder zijn onder vrouwen.
De Android apps Google Hangouts en Google+ worden alleen dor mannen gebruikt.

Whatsapp in de EU illegaal

Whatsapp heeft wereldwijd al over een miljard gebruikers. Ben jij er ook één van? Dan handel je waarschijnlijk illegaal. Want wie deze dienst in europa gebruikt, riskeert volgens de Oostenrijkse jurist Peter Burgstaller straf en een dure Gerechtelijke procedure.

In een interview met Futurezone.at zegt de jurist, dat hij niemand kent die de dienst legaal gebruikt. “Het legale gebruik van Whatsapp is in de EU de facto onmogelijk”, zegt Peter Burgstaller, FH Oberösterreich.

De reden hiervoor zijn de algemene voorwaarden van Whatsapp. Daarom heeft bedrijf ook een een site in de Verenigde staaten, maar geen site in Europa. En dat is het probleem. Het geldt het VS-contractrecht, maar het Europeese gegevensbeschermingrecht.


Gebruiken wij Whatsapp, geven wij dus toestemming dat de Amerikaanse toegang tot onze data hebben. Maar dat mag niet volgens Europees recht.

“Het is duidelijk dat het alleen in “Personal USe” gebruikt mag worden. “Schoolieren die elkaar huiswerk sturen en Ondernemers, clubs en media die whatsapp gebruiken doen dat al illegaal.”, zegt Burgstaller.

Daarmee kunnen Whatsapp-gebruikers hier in Europa theoretisch om twee reden aangeklaagd worden. 1. We gebruiken de dienst niet helemaal privé en dat is een contractbreuk en zo kan het VS-recht aan een gerechtshof in Californie de persoon aanklagen.

2. Hebben wij contacten in onze adresseboek staan, die geen whatsapp gebruiken en we hebben ze niet gevraagd of we data van hun verder mogen geven, daarmee kunnen ze ons ook aanklagen.

You may also like...